четвртак, 28. јул 2016.

Izbori:Agro-zona kao tema

Nakon gostovanja načelnika Opštine Gradiška Zorana Latinovića u emisiji ,, Jedan na jedan“ na ATV-u, kandidat za novog načelnika replicirao je Latinoviću i po sistemu jest i nije optužio ga da je iznio niz manipulativnih podataka koji imaju za cilj da zavaraju birače.
Osvrnuo se i na događanja oko smjena i pokušaja da preuzmu vlast u Opštini, naravno iz pozicije na kojoj je i u skladu statuta SNSD-a gdje je nekada stajalo da će SNSD polagati račune samo Bogu za svoj rad, što znači da zakoni ovozemaljski za njih ne vrijede pa se tako i ponašaju. Dali je došlo do izmjene u statutu u međuvremenu nisam upoznat, ako i jeste to je samo onako.
Ustvari me zainteresovalo šta Adžić ima za reći kada je riječ o Agro zoni, jer sad je prilika da se oko nje lome koplja ko je započeo i ko je nešto uradio, a ko nije?
“Agro zona je projekat koji je pokrenuo SNSD, načelnik i svita oko njega nisu uložili niti jednu jedni konvertibilnu marku za razvoj iste i onda je licemjerno se pozivati na Agro zonu, a što se tiče samog odnosa prema investitorima, načelnik je lično otjerao mnoge investitore iz Gradiške. Otjerao je firmu Italijanskog investitora koji je želio da uloži više miliona KM u Agro-zonu u Novoj Topoli i da zaposli oko 300 radnika. Lično sam posredovao u tom poslu i tražio od načelnika da se svi složimo da damo mogućnost investitoru da uđe u zonu a da se na prvoj sjednici SO samo potvrdi njegovo prisustvo i da mu se daju potrebne dozvole. To je načelnik odbio i kada je investitor otišao u Aleksandrovac, naš načelnik je rekao da nije problem našim građanima da idu i u Aleksandrovac na posao, toliko o tome da se domaćinski vodi grad i da se vodi briga o građanima i interesima građana”  naglasio je Adžić.
Ovo su teške optužbe na račun Latinovića. Iako sam pročitao jednu izjavu Latinovića da ova firma iz Italije nije ušla u zonu radi toga što “Elektrodistribucija” nije mogla da obezbjedi trafo stanicu određene snage i da je to razlog odlaska. Znači neko ovdje zaobilazi istinu,  ili bolje reći manipuliše istinom.
Istina jeste da je SNSD pokrenuo projekat i da ambicije nisu bile male, naprotiv bile su velike tako da su izazivale sumnju u njegovu realizaciju tempom koji je očekivan. Sada je projekat više mrtav nego živ. Dobro je da se neće moći ignorisati, iako je najavljen sličan, a ni ovaj nije mnogo odmakao od početka. Rješenje za infrastrukturu je davno najavljivano, pa tako još davne 2009 16. decembra u Vladi RS su obećana sredstva i početak radova čim grane proljeće. Od tada pa do danas skoro ništa nije urađeno.
Otvoreni su neki pogoni, jedan je već i zatvoren, a pravio slatkiše. Upravo je u toku izgradnja fabrike panel ploča investitora iz Italije, usput ova vlast nije pronašla investitora nego je investitor pronašao njih. Ostale investicije o kojima se priča su priče i samo to, ako se sjetimo priča do danas je trebalo da radi barem 30 subjekata. Znači prvo skočiti pa onda reći HOOOPP!.U zonu uglavnom investiraju domaći privrednici, a nadati se da ćemo uskoro postati i prihvatljiviji za strane investicije kojih nema jer su direktno uslovljene politikom.
Adžić je stavio pod sumnju poštenje načelnika komentarišući neka zapošljavanja i otpuštanja u Opštini, naravno biti Načelnik je velika odgovornost i zato treba svakoga kandidata dobro provjeriti dali su mu moralne kvalitete na visini i dali je sklon mitu, korupciji i slično? Naravno mi svi “znamo” i lično kandidate ili barem iz kafanskih pouzdanih izvora i znamo koliko je ko “težak” u poznatim mjernim jedinicama?  Njihovo je da pričaju, a naše da se čudimo.
Pored ovih projekata za koje nije jasno dali su samo mašta potrebna za borbu oko vlasti predložio bih i teme koje su bliže građanima, a to su komunalni problemi MZ i dali ih ima ili nema i šta je to što nam treba, a nećemo dobiti, jer nema novca za te namjene?

субота, 23. јул 2016.

Loša godina za pčelare u Lijevče polju

NOVA TOPOLA – Za proizvođače meda u Lijevče polju ova godina je izrazito loša. To tvrde pčelari iz ovog kraja i predstavnici opštinskog resora za poljoprivredu. Mraz, velike oscilacije u tempertaturi u voćnjacima tokom cvjetanja te upotreba hemijskih sredstava u poljoprivredi, negativno su uticali na proizvodnju meda. Miloš Trninić i njegova sestra Nataša, mladi pčelari iz Nove Topole koji posjeduju 250 košnica kažu da ovaj posao može donijeti dobru zaradu jer su cijene meda stimulativne ali je proizvodnja neizvjesna. -Nije problem prodati med nego proizvesti. Ugroženi smo elementarnim nepogodama ali i prekomjernom upotrebom hemije u poljoprivredi. Zato pčelinjake često moramo preseljavati u brdske krajeve – kažu Trninići. Zbog podbačaja u proizvodnji meda, pčelari nemaju problema na tržištu a prosječna cijena je 12 KM po kilogramu. U opštinskom Odseku za poljoprivredu navode da proizvođači meda dijele sudbinu ostalih sektora u poljoprivredi. – Nepovoljni vremenski uslovi i ekstremne temperature nanijeli su veliku štetu pčelarima. Oni nisu u prilici da često mjenjaju lokacije, što je uzrokovalo prazna saća – kazao je Milutin Misimović, načelnik opštinskog Odijelenja za poljoprivredu u Gradiški. Inače, na području gradiške opštine postoji nekoliko stotina pčelara koji se bave intenzivnom proizvodnjom meda. Upravo zato su i  štete od elementarnih nepogoda ovde mnogo izraženije nego u drugim sredinama.

уторак, 19. јул 2016.

PORODICI GOLIĆ SELO DRAŽE OD GRADSKE VREVE


Laktaši – Ako nemaš posao u gradu nemaš ništa, gladan si, a na selu možeš uzgajati domaće životinje i povrće i sa malo rada imati za solidan život, otkriva Goran Golić razloge zbog kojih se odlučio da Banjaluku zamijeni laktaškim selom Seferovci.
U vrijeme kada mladi hrle sa sela u gradove, iako ih u njima ne čeka posao, Golić je odlučio da kupi seosko imanje i posveti se poljoprivredi.
– Nisam imao do sada iskustva sa poljoprivredom, krenuo sam u posao uz pomoć savjeta prijatelja i poznanika – kaže Golić.
Jureći egzistenciju 20 godina se bavio uličnom prodajom kukuruza i kestena. Još 1996. godine prvi je počeo prodavati oguljen kesten, a vjerne banjalučke mušterije svake jeseni čekao je za štandom preko puta Elektrotehničkog fakulteta.
– Radio sam u jednoj auto-školi, dugo sam govorio da ću napustiti posao, a onda sam prošle godine prelomio i odlučio da ću sam proizvoditi kukuruz za prodaju, kukuruz koji neće biti prskan i koji će biti zdrav – kaže Golić.
Novi početak nije bio lak, a najteže je bilo izdvojiti novac za pokretanje proizvodnje. Prodao je jedno imanje u gradu kako bi kupio drugo na selu. U Seferovcima se sada diči najvećim plastenikom na ovim prostorima u koji bez problema ulazi traktor.
– Krajem marta sam posijao kukuruz šećerac, koji je sazreo za samo 80 dana. Kukuruz je zatim zamijenila paprika “ajvaruša” – kaže Golić.
U polju je zasijao i lubenicu, dinju, paprike i kukuruz.
– Imamo samo osam dunuma svoje zemlje, a ostalo iznajmljujemo kako bismo mogli sve da posijemo – navodi Golić.
Iako rad na selu nije lak, nije se pokajao što je gradske ulice zamijenio njivom.
– Najvažnije je da sam svoj gazda i sve što zaradim je moje – kaže Golić.
Njegova supruga radi i u jednoj banjalučkoj piceriji, a trinaestogodišnja kćerka pohađa školu u Banjaluci.
– Više smo na selu, nego u gradu. Ja sve manje idem u grad, jer mi je na selu mnogo ljepše – kaže novopečeni poljoprivrednik dodajući da je posao dobro krenuo.
Kupci već sada uveliko traže njegov šećerac, a dolazile su i mušterije za papriku. Za dvadesetak dana prispjeće i lubenice kojih će ove sezone Golići imati oko 15 tona.

Humanitarna akcija

Goran Golić uskoro planira da organizuje i humanitarnu akciju kako bi pomogao siromašnim Banjalučanima.
– Na jesen planiram da tonu kestena doniram onima kojima to bude najpotrebnije kako bi i oni mogli nešto da zarade i prežive – kaže najpoznatiji banjalučki kestenar.

понедељак, 18. јул 2016.

Ovo je najteži posao na svijetu, plaćen samo 12 dolara dnevno

DŽAKARTA - Živi vulkan Ijen u Indonezji vlasnik je ogromnih količina sumpora, čija se berba smatra najtežim poslom na svijetu. Tamošnji rudari, koji redovno rizikuju život radeći ovaj posao u krajnje nehumanim uslovima, plaćeni su oko 12 dolara dnevno. 
Berači sumpora redovno nose rudu težine jednog čovjeka na svojim leđima, opremljeni su samo krpama kojima prekrivaju lice i pod velikim temepraturama rizikuju život od otrovnih gasova, što često ostavlja dugoročne posljedice po zdravlje ovih radnika.
 Ovaj vulkan nije eruptirao više od 64 godine, ali je i te kako živ, što predstavlja osnovnu opasnost po radnike, koji su, kako se smatra, očigledno najhrabriji muškarci na svijetu. Svaki od njih, naime, po povratku, mora da balansira sa dvije ogromne korpe na leđima, pune vrelog sumpora, teške oko 80 kilograma, koji se otkida sa poda kratera vulkana. 
Njihov posao počinje neposredno poslije ponoći, u potpuno mraku u kome gust vulkanski dim pali sinuse oštrim i kiselim mirisom. Vidljivost je smanjena na jedva metar pa je čak i uz pomoć baterijske lapme spuštanje niz vulkan veoma opasno zbog, kako se navodi, kamenite staze koja je strma i klizava. 
Na rubu kratera, oko 2.600 metara nadmorske visine, gustina isparenja otrovnih gasova je drastično povećana. Inače, vulkan Ijen je poseban jer umjesto užarene narandžaste izbacuje lavu plave boje. Za ovaj neobičan fenomen krivi su hemijski procesi. Naime, plavi plamen se javlja kao posljedica sagorevanja sumpornih gasova u srcu vulkana na temperaturi od 600 stepeni.

UKUPNA ŠTETA NA POLJOPRIVREDNIM KULTURAMA U GRADIŠCI - 16 MILIONA 554 HILJADA MARAKA

Ukupne štete na poljoprivrednim kulturama na području gradiške opštine, nastale usljed pojave mraza u aprilu ove godine iznose 16 miliona 554 hiljade 24 marke.
Šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Gradiška, Milutin Misimović, rekao je da su nakon obilaska terena najveće štete utvrđene na  voću - 16 miliona 491 hiljada 864 marke, na povrću 60 hiljada 720 KM i na žitu 1440 KM. Misimović je dodao da je štetu na višegodišnjim zasadima voća, zasađenom povrću, zasijanim ratarskim parcelama prijavilo 186 poljoprivrednih proizvođača odnsno, 183 voćara, 2 povrtara i jedan ratar. Misimović je naglasio da je najviše stradala jabuka, bez obzira na sortu, zatim kruška, breskva i šljiva, dok su kod povrća evidentirane manje štete, uglavnom na proizvodnim parcelama pod krompirom. Od žitarica štete su registrovane na kukuruzu, istakao je Misimović  i dodao da je mrazom zahvaćeno 1109 hektara voća, 11,5 hektara povrća i 2 hektara žitarica. On je naglasio da određen broj neregistrovanih poljoprivrednih proizvođača nije prijavio štete od mraza i dodao da su štete i veće od onih procjenjenih. Misimović je istakao da će se o mogućim mjerama koje bi Vlada RS trebalo da preduzme s ciljem sanacije šteta, više znati nakon što Ministartsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sačini konačnu informaciju o štetama od mraza u voćnjacima u Gradišci, Prijedoru, Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Laktašima, Srpcu i Tesliću i ponudi je Vladi RS na razmatranje.

недеља, 17. јул 2016.

Srbac: Najezda "kukuruzne zlatice"

Na kukuruznim poljima srbačkih ratara alarmantna pojava. Dug sušni period ostavio je velike tragove na ovoj najraširenjenioj poljoprivrednoj kulturi, a istovremeno je kukuruz napala najveća štetočina - „kukuruzna zlatica“!


Uzorni poljoprivrednik Mirko Jejinić iz Inadjola, koji pod kukuruzom ima petnaest hektara, kaže da će šteta biti velika, kako zbog suše tako i od ovog opasnog insekta, koji je na prostore bivše Jugoslavije stigao iz Sjedinjenih Američkih Država l991. godine. Prvi slučajevi u Republici Srpskoj zabilježeni su 2002. godine.
-Pored redovnih ulaganja u ovu proizvodnju, koja nisu mala, morao sam se izložiti i dodatnim troškovima tretiranja protiv ove napasti što će imati mali efekat – kaže Jejinić i dodaje da će prinosi kukuruza zbog suše i „kukuruzne zlatice“ biti prepolovljeni. Bolje neće proći ni ostali srbački ratari, koji se suočavaju sa istim problemom.
Agronom Goran Gajić tvrdi da je u pitanju masovna pojava i da nema sela u kome „kukuruzna zlatica“ nije prisutna. Najviše je ima na parcelama koje su prošle godine bile zahvaćene poplavamna. Može se suzbiti, ali ne i eliminisati, jer je veoma otporna.
-Radi se o izuzetno opasnoj štetočini koja biljku napada u dvije faze, prvo kod razvoja sistema korijena, što čine larve, a potom prilikom odmetanja kukuruza, takozvanog resavanja i vlasanja klipa kukuruza kada stupaju u dejstvo odrasli, krilati insekti – kažu poljoprivredni stručnjaci. Uništavajući korijen, biljka zakržlja ili čak pada, dok uništavanje vlasi ili, kako narod kaže, „brade“ kukuruza, klip postaje manji i sa umanjenim brojem zrna.
Stručnjaci kažu da postoje samo dva načina borbe protiv ove napasti, a to je da prilikom sjetve ratari koriste tretirano sjeme insekticidima i da se obavezno uvede plodored, odnosno da se na zaraženoj parceli bar jednu ili dvije godine sije druga poljoprivredna kultura.
U Odjeljenju za poljoprivredu opštine Srbac svakim danom spisak poljoprivrednika koji su prijavili štete od suše i „kukuruzne zlatice“ postaje sve veći, naročito iz sela Bajinci, Selo Srbac, Kaoci, Vlaknica, Korovi, Povelič, Sitneši, Nožičko, Selište, Martinac i Prijebljezi, gdje je stanje zabrinjavajuće.

петак, 15. јул 2016.

Prirodna sredstva za opekotine

Broj prirodnih sredstava protiv opekotina veliki je, a čime ćete sebi pomoći zavisi od toga šta trenutno imate kod kuće.

U ZAVISNOSTI od površine kože koja je opečena i ozbiljnosti povrede, opekotine se dele u tri kategorije – prvog, drugog i trećeg stepena.

One iz poslednje grupe spadaju u najteže, pa je neophodna stručna pomoć jer je potrebno brzo reagovati, ali u slučaju opekotina prvog i drugog stepena, možete i sami sebi da pružite prvu pomoć.
Broj prirodnih sredstava protiv opekotina veliki je, a čime ćete sebi pomoći zavisi od toga šta trenutno imate kod kuće.
* Hladna voda
Nanošenje hladne vode na opečeno mesto najvažniji je deo ukazivanja prve pomoći. Cilj je da se ugroženo mesto rashladi. Ali, nikako nemojte koristiti led jer ćete samo pogoršati stvar. Pod mlaz tekuće vode stavite opečeno mjesto i pustite da voda teče oko pola sata. Ovaj postupak je od ključnog značaja, da bi naredna sredstva mogla brže i bolje da zaleče opekotine.

* Hladno mlijeko
Umočite dva parčeta čiste tkanine u hladno mlijeko. Jedno izvadite i stavite na povređeno mesto, pustite da deluje 15 minuta, potom sklonite to parče i ponovo ga ubacite u mlijeko, a izvucite drugo koje se natapalo i stavite na ranu. I njega uklonite posle 15 minuta. Postupak treba da ponavljate sat vremena. Mlijeko se smatra veoma djelotvornim domaćim lijekom protiv opekotina.
* Med
Nakon što opekotinu istretirate mlazom hladne vode, premažite je medom jer on sadrži moćne prirodne sastojke koji će učiniti da brzo zaliječite bolno mjesto na koži. Najbolja stvar kada je reč o korišćenju meda za ove svrhe jeste što med veoma brzo otklanja bol i umanjuje šansu da na tom mestu ostane ožiljak.

* Aloe vera
Kada očistite ugroženi deo kože hladnom vodom, premažite ga svježom aloe verom. Naročito se preporučuje za opekotine prvog stepena. Ali, ljudi koji imaju srčane probleme trebalo bi da izbegavaju ovaj lijek protiv opekotina.

Vlasnik plantaže: Lješnik perpektiva

Dragoljub Savković iz Kaštela kod Gradiške, koji je sa dva hektara zasađenih lješnika vlasnik jedne od većih plantaža na ovom području, smatra da je lješnik perspektiva.

"Po mome mišljenju, čisto radi toga što je to deficitarna roba. Stabla i obrada sama ne traži toliko puno posla, hemija, zaštita... Imamo četiri zaštite u toku godine, dok jabuka, kruška oko 30, to svi znaju. Ovdje nema puno posla, ne mora da se proda u momentu, može da stoji čeka bolja vremena, cijenu, potražnju", kaže Savković.
Njegovu plantažu, na kojoj je zasađeno 1.100 grmova istarskog dugog i rimskog lješnjaka, ekipa Anadolije posjetila je pred samu berbu. Savković kaže da je septembar idealan za sakupljanje plodova, što je očigledno po tome što lješnici sami spadaju s grana.
Na pitanje zašto se mnogi na ovom području radije odlučuju za sadnju drugih vrsta, na primjer jabuka i krušaka, Savković je istakao da se lješnik pojavio u zadnjih pet, deset godina, pa iskustvo ljudi nije na nivou da bi se odlučili za sadnju.
"Od lješnika prvih pet godina ne možeš očekivati da vrati uloženo ni za tu godinu, a kamoli ulaganja od samoga početka. Mi smo sada u petoj godini i ove godine očekujemo da se koštanja same plantaže vrate kroz rod. Prve dvije godine nema ništa, u trećoj je to za ličnu upotrebu, četvrtu možeš podijeliti s komšijama, a od pete godine pa nadalje kreće. Očekujemo puni rod od osme, devete godine", objasnio je Savković.
Na pitanje šta je, zapravo, puni rod, kazao je da je to teško reći.
"Po mojoj nekoj matematici, uvijek idem sa minimalnim prihodom, a maksimalnim koštanjima. Pošto je ovdje 1.100 sadnica da dobijemo dva kilograma očišćenog, idemo na četiri kilograma po stablu, po žbunu, to je oko četiri tone, a današnja cijena je 35 KM ili 17 evra za kilogram očišćenog lješnjaka. To su cijene na veliko, dok na manje količine cijena je druga. Vidimo danas da su u trgovinama cijene i po 60 KM za kilogram", kazao je Savković.
On planira da u budućnosti prodaje na malo, odnosno da napravi brend, i da napravi i pakirnicu zbog čega trenutno pravi liniju za kompletnu preradu od sušenja do lomljenja, sortiranja.
Prema njegovim riječima, prvi proces je odvajanje komušine od samog lješnjaka, što će u budućnosti raditi specijalizovanim usisivačem. Za ostali proces Savković je napravio dio pogona, dok se dio još pravi.
"Poslije toga idemo na sušenje lješnika, za njega ne treba neka velika temperatura. Mi smo to riješili solarnom energijom, tako da je to rentabilno, ekološki, ne trošimo nikakvu drugu energiju da bi osušili taj lješnjak. Nakon sušenja idemo na kalibraciju, mašina je tako napravljena da se sve to u jednom momentu radi: kalibracija, krckanje i odvajanje jezgra od oljupine. Nedostaje samo kontrolna traka, gdje u završnici mora biti ljudski faktor, jer bez toga ne može", ispričao je Savković.
On smatra da se pri uzgoju lješnika ne može puno pogriješiti. Navodi da se, pošto je u kontaktu s proizvođačima iz zemlje i regiona, najviše diskusija vodi o razmaku između redova, koji zavisi isključiov od toga kakvom mašinom će se plantaža održavati.
"U svakom slučaju, najvažnije je da ima vode, odnosno navodnjavanje. Iako smo imali navodnjavanje ove godine, nama nije bilo dovoljno, pa vjerujem da nam je to umanjilo rod za oko 30 odsto", kaže Dragoljub Savković.
On je podsjetio da je mraz uništio rod u posljednje dvije godine na plantažama u Turskoj, što se odrazilo na cijenu na svjetskom tržištu, zbog čega kilogram lješnika na veliko sada košta 35 KM.
"Dešavaju se klimatske promjene. Ovdje su nekada bili mrazevi, bilo je snijega, bilo je svega. Sada toga više nema, sve se pomijera, tako da i mrazevi sada nisu jaki i ne traju predugo da bi uništili rod lješnika. Tako da mi nemamo s tim problema, nadam se da nećemo ni imati", ističe na kraju Dragoljub Savković.

четвртак, 14. јул 2016.

Na području Gradiške 20 farmi ima rješenje za izvoz u EU


Od ukupno 55 farmi mlijeka sa područja Republike Srpske koje su ispunile uslove za proizvodnju sirovog mlijeka namjenjenog izvozu na tržište Evropske unije 20 farmi je sa područja opštine Gradiška što predstavlja veliku razvojnu šansu i priliku za poljoprivredni, odnosno mljekarski sektor naše opštine.
Šef Odsjeka za privredu opštine Gradiška Momčilo Gojković, istakao je da mljekarstvo predstavlja najorganizovaniji dio poljoprivredne proizvodnje opštine Gradiška, jer proizvođači mlijeka, za razliku od većine drugih farmera, nisu suočeni sa problemom plasmana svoje proizvodnje zato što istu plasiraju u „Mlijekoprodukt“ Kozarska Dubica. Gojković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je 20 farmera sa područja naše opštine ispunilo evropske standarde, naglasivši da je cilj lokalne zajednice da i ostali farmeri ispune ove kriterije.
Veterinarski inspektor Opštine Gradiška Dušan Stojčić, istakao je da bi, pored 20 farmi mlijeka koje Rješenjem Ministarstva poljoprirede, šumarstva i vodoprivrede RS ispunjavaju uslove za proizvodnju mlijeka namjenjenog za izvoz u zemlje EU, još 30 farmi u skorijoj budućnosti  moglo zadovoljiti propisane uslove.
Stojčić je podsjetio da je najveći individualni proizvođač mlijeka na području Gradiške, farma Samira Cimirotića iz Dubrava sa dnevnom proizvodnjom od 2.700 litara mlijeka. S ove farme prošle godine, mljekari u Dubici, isporučeno je oko 700. 000 litara mlijeka. Osim ove farme na području gradiške opštine trenutno još dvije farme imaju dnevnu proizvodnju veću od 1.000 litara, to su farma Radomira Tošića iz Elezagića i farma Zinete Hotić iz Žeravice. Stojčić je rekao da pet farmi ima proizvodnju od 500 do 1. 000 litara, a ostale farme dnevno proizvedu od 300 do 500 litara mlijeka.
Mljekara „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice snabdijeva se mlijekom od oko 400 gradiških poljoprivrednih proizvođača koji su u 2015. godini ovoj mljekari isporučili 9 miliona i 300 hiljada litara sirovog mlijeka.
Podsjećamo da je 9. septembra 2015. godine, nakon provođenja niza aktivnosti Savjeta ministara BiH, odnosno Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH kao ključnog tijela koje je garantovalo kvalitet mlijeka koje se izvozi u EU, Bosni i Hercegovini odobren izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.
Inspektori za hranu i veterinarstvo Evropske unije trebalo bi da u periodu od 15 do 24. marta izvrše kontrolu ispunjenosti uslova za plasman mlijeka na tržište EU.

Dovezli 2,6 miliona mrtvih pčela pred Kongres!

Putujućim protestom "Održimo košnice živima", aktivisti traže zabranu neonikotinoida, vrste pesticida koja se neprestano označava kao izuzetno opasna za pčele


Putujući protest "Održimo košnice živima", u kome učestvuju farmeri, poljoprivredni stručnjaci i aktivisti, obilazi Sjedinjene Američke Države kamionom na kojem se u plastičnim kontejnerima nalazi 2,6 miliona mrtvih pčela! Naime, grupa "Održimo košnice živima", kako piše portal modernfarmer, ima dvostruki cilj - da edukuje ljude o preko potrebnoj zaštiti pčela, kao i da osigura donošenje zakona koji će zaštititi ove korisne insekte. Kao deo tog napora, te da bi upozorili na to koliko su pčele ugrožene, oni voze kamion sa 2,6 miliona mrtvih pčela.
Ta količina uginulih pčela, kako je objasnila Ena Orelio je - mala. Riječ je o 75 košnica. S obzirom na to da je 44% svih košnica u SAD-u, prošle zime, izgubljeno i da je potrebno više od 2 miliona novih košnica samo za oprašivanje zasada badema u Kaliforniji, možemo da zamislimo koliko je mali procenat tih 75 košnica.

Traže zabranu neonikotinoida

Mnogi članovi grupe "Održimo košnice živima", u glavnom gradu, Vašingtonu, sreli su se s članovima Ministarstva za zaštitu životne sredine i poljoprivrede i kongresmenima da bi im uručili peticiju sa više od 4 miliona potpisa kojima se traži zaštita pčela. Uz to su im predali i 2,6 miliona mrtvih pčela!
Njihovi zahtjevi se najvećim delom odnose na traženje zabrane korišćenja neonikotinoida, vrste pesticida koja se neprestano označava kao izuzetno opasna za pčele. Uzrokuje čudno, opasno ponašanje pčela, uključujući smanjenje apetita i aktivnosti, nemogućnost reprodukcije i gubitak moždanih ćelija. A kako kažu organizatori, kampanja će biti nastavljena i u budućnosti.

Poljoprivreda bez pesticida - da, moguće je!

Diplomirani inženjer poljoprivrede Aleksandar Bulović iz Gradiške, viši stručni saradnik za poljoprivredne poslove u KZP Banja Luka, nedavno je objavio knjigu "Poljoprivreda bez pesticida - da, moguće je".

Zbog zdravstvenih razloga ljudi sve više obraćaju pažnju o tome šta unose u svoj organizam. Prezasićeni otrovima kojih je danas najviše u hrani, sve više se okrećemo zdravoj ishrani, samim tim i željom da sami proizvedemo to što ćemo jesti. Širom svijeta posljednjih godina došlo je do toga da sve više ljudi ima svoju baštu. Osim sadnje u ruralnim krajevima, hrana se uzgaja i u gradovima, zajedničkim baštama, krovovima zgrada, terasama...Kad smo već shvatili da to što jedemo da bi živjeli je ujedno i to što nas ubija, prirodna proizvodnja hrane je jedini mogući izbor


Sam naziv knjige govori nam o njenom sadržaju, da li nam možete reći na koje teme ste se najviše osvrnuli?
Najviše sam se osvrnuo na temu prirodnih preparata za zaštitu biljaka od bolesti i štetnih organizama. Razlog je u tome što su ovi preparati na bazi koprive, preslice, mahovine, mlijeka, sode bikarbone izuzetno efikasni, a zapostavljeni su u neznanju tj. zaboravljeni uslijed najezde sintetičkih preparata i marketinga fitofarmaceutskih kuća.
Organska sadnja je postojala mnogo prije pesticida, međutim, pojavom industrija koje proizvode hemijske aditive poljoprivreda se udaljila od prirodne proizvodnje. Da li je organska sadnja danas alternativa?
Organska poljoprivreda je neophodna ne kao alternativa već kao jedan od mnogih oblika poljoprivrede. Postoji konvencijonalna, biodinamička, ekološka, organska i mnoge druge vrste poljoprivrede. Vremenom je nametnuto mišljenje da poljoprivreda ne može bez sintetičkih materijala, a može itekako.
Bitno za organsku sadnju je poljoprivredna bioraznolikost i autohtona sjemena. Koliko je sačuvanih autohtonih poljoprivrednih kultura u BiH?
U BiH je mnogo voća koje su sadili naši djedovi i pradjedovi, ostavljajući nam u nasljeđe otporne gene biljaka, koje bi mi trebali nastaviti rasađivati i šriti jer organska poljoprivreda se zasniva na biljkama koje su otporne na biljne bolesti. Što se tiče povrća naše bake i danas njeguju običaj čuvanja sjemena dobijenih od najboljih plodova.
Koliko klimatske promjene utiču na organsku proizvodnju?
Klimatske promjene uopšteno negativno utiču na poljoprivredu, pa tako i na organsku. U zadnjih nekoliko godina tipični su bezkišni periodi koji traju po tri mjeseca uz temperature koje se penju i do 42 stepena, što nije odlika našeg podnevlja. Dakle bez navodnjavanja organska poljoprivreda nije moguća. Takođe, klimatske promjene dovode do pojave novih bolesti i insekata kojima čak ni pesticidi ne mogu ništa. Smatram da je plastenička proizvodnja ključ uspjeha jer se sa vegetacijom može početi i završiti ranije.
Par savjeta za početnike u poljoprivredi: kako započeti organsku proizvodnju
Započeti sa organskim proizvodnju nije lako. Potrebna je edukacija. Dakle,
1. sjemena starih autohtonih sorti, sadnice starih voćnih vrsta
2. organska đubriva
3. biljni preparati za zaštitu biljaka
4. susjedstvo među biljkama- pojedine biljke bolje rastu skupa, a neke se ne podnose zbog istih bolesti i štetočina
5. plodored- potrebno je znati koja biljna vrsta se može sijati nakon prijašnje vrste i koja se sije naknadno, što se naziva plodored ili poljosmjena
6. navodnjavanje - voda za navodnjavanje mora biti kvalitetna, dakle nije svaka voda za navodnjavanje. Sistem za navodnjavanje. Postoje mnogi sistemi ali samo je dva-tri sistema pogodno za organsku poljoprivredu
7. prepoznavanje štetnih i korisnih organizama- prisustvo korisnih organizama je neophodno za zaštitu biljaka tj. prirodnu selekciju
8. kalendar sjetve/sadnje.
Možete li nam reći kakav je zakon u BiH za proizvodnju i plasiranje organskih proizvoda? Da li zakon sputava monoge potencijalne proizvođače zdrave hrane?
Zakon za organsku poljoprivredu je skoro formiran u jasno uređuje i objašnjava pravila ove proizvodnje. Proizvoditi organsku hranu zahtijeva puno fizičkog rada jer npr. korovi se rješavaju košenjem, pljevljenjem i okopavanjem, dok se u konvencijonalnoj poljoprivredi riješava herbicidima. Za bavljenje organskom poljoprivredom se dobija sertifikat za koji je neophodno ispuniti niz uslova. Inače zbog svega ovoga organska hrana je skuplja, što je problem prilikom prodaje.
Zainteresovanih za vašu knjigu sigurno ima. Gdje se može kupiti?
Knjiga se može kupiti u knjižari KULTURA ili direktno kod mene na mojoj facebook stranici. Inače sam prisutan na sajmovima i promocijama knjige.

Zdravom logikom do poslovnog uspjeha


Mlada Banjalučanka Maja Miljević udružila je proizvođače organskog voća i povrća i osnovala preduzeće koje je jedino u BiH specijalizovano za ovaj vid proizvodnje. Majke beba najčešći kupci.
Ekološka, organska hrana sve je zanimljivija na tržištu BiH u šta se uvjerila Maja Miljević, mlada Banjalučanka koja je zbog potrebe da kupuje voće i povrće iz kontrolisanog uzgoja, nakon početnog hobija osnovala preduzeće koje je kako kaže jedino u BiH specijalizovano za ovaj vid proizvodnje.

Prema njenim riječima počelo je tako što su okupili nekoliko ljudi koji proizvode ekološku hranu, pokrenuli i svoju proizvodnju i da to sve nude tržištu. 

"Sada u koopreantskoj mreži imamo 16 poljoprivrednih gazdinstava, koji proizvode po našim principima, imamo agronome, stručne saradnike sa Poljoprivrednog fakulteta koji našim proizvođačima daju stručne savjete kako da proizvedu ekološku proizvodnju imamo i ljude koji su certifikovani za organsku proizvodnju i to nudimo tržištu", izjavila je Maja Miljević. 
Od voća i povrća do čajeva, brašna i žitarica
 Na početku sezone napravili su tabelu berbi i sa kooperantima se dogovorili ko će da sije koju kulturu, tako da nude 28 kultura voća i povrća. Ta tabela olakšava planiranje i kupcima, koji su unaprijed naručivali povrće kojem se berba očekuje u narednim danima. 
Osvim svježeg sezonskog voća i povrća u "Zdravoj logici" prodaju i zimnicu, čajeve, razne vrste brašna i žitarica, sušeno voće, sokove i slično. Osim u prodavnici svoje proizvode dostavljaju na kućnu adresu. 

"Prodaje se sve, najčešće mušterije su nam mame sa bebama koje sigurne u to što kupuju. Imamo liste čekanja kada su berbe što se tiče mrkve, cvekle i svih tih kultura koja su zdrave za bebe, ali i bolesne koji ne smiju da dolaze u kontakt sa hemijskim sredstvima", priča Maja Miljević.

Koliko je uređeno tržište BiH više kaže nije sigurna ni šta sve nalazi na njemu, jer su do nje dolazile razne priče o tretiranju hrane, naročito voća i povrća. 

"Mi smo iz našeg iskustva pokušali da uradimo sve da našem kupcu damo dokaz za to što kupuju, porijeklom i dokazima, što se tiče certifikata. Sam certifikat jako puno znači jer stručni timovi izlaze na teren i pregledaju proizvodnju i daju i savjete i papir da je to ogranska proizvodnja", kaže Miljević. 

Ove sezona prodavaće 28 vrsta voća i povrća, od čega za 24 proizvoda imaju certifikate o organskoj poizvodnji. U okolini Banjaluke nalazi se 12 kooperanata, dok su četiri iz Hercegovine.
Na pitanje koliko je teže postići rezultate u ekološkoj u odnosnu na konvencionalnu proizvodnju voća i povrća Maja Miljević je odgovorila da obzirom da imaju skromno iskustvo od osam mjeseci rada i dalje uče i o tržištu i o proizvodnji. 

"Iz tog iskustva - imali smo dvije sjetve koje smo ispratili od početka do kraja mogu da kažem da nije velika razlika, samo ljudi koji proizvode organsku proizvodnji pridaju joj više pažnje, ima više fizičkog rada, ali generalno jedina razlika je u riziku. 
Rizik je mnogo veći, jer vremenski uslovi ili neke druge stvari, mogu odjednom da unište sav rod. Za sad nisamo imali velike štete. Išli smo sa malim proizvodnjama, proizvođače smo organizovali tako da svako proizvodi neku drugu kulturu kako bi smo i mi mogli da vidimo na koji način šta najbolje uspijeva, šta se isplati šta ne, za sada niko nije ostao razočaran", kaže ova Banjalučanka.
Hobi prerastao u ozbiljan posao
 Kao dodatni podsticaj kooperantima - proizvođačima koriste i višu otkupnu cijenu kako bi se nastavili baviti ovim poslom i nadoknadili razliku u cijeni organske i konvencionalne proizvodnje. 

Jedan od kooperanata je i Dejan Janković, koji je nedaleko od Banjaluke registrovao poljoprivredno gazdinstvo Janković. Sa suprugom i dvoje djece, odlučio je da iz hobija pokuša da uzgaja aroniju. Posadili su 160 trogodišnjih sadnica, prije četiri godine, a već tri godine ubiru plodove. 

"Što se tiče samog uzgoja i ploda nikakvih specifičnih problema nemamo osim u periodu kada je cvatanje, gdje sam cvijet grma aronije napada rutava buba. S obzirom na moj način uzgoja - netretiranjem hemijskim sredstvima, rutave bube se rješavamo na vrlo jednostavan način -ručnim sakupljanjem", kaže Janković.
Iako su supružnici Janković zaposleni, odlučili su se da pokušaju i sa povrćem za svoje potrebe, a kasnije su se obratili i "Zdravoj logici". Ove godine posijali su grah šarenac i crnog oka, mrkvu nantes i četiri sorte paradajza, za koji su rasadu uzgoji u kući. Sva sjemena nabavili su organskog porijekla. 

"S obzirom da nisam u toj struci kojom se sada bavim iz hobija, mnogo slušam, čitam, u okviru Zdrave logike imamo stručni tim koji nas upoznaje i skreće nam pažnju šta i kako.

Što se tiče našeg povrtnjaka, smo isključivo konzumirali substrat kalifornijske gliste i ništa više od bilo kakvih drugih sredstava koja se primjenjuju u konvencionalnoj proizvodnji. Pustili smo da vidimo šta će priroda donijeti, jednostavno se bavimo tim da kao što ste vidjeli imamo i vodu pa ćemo zalijevati, plijeviti, pa kako priroda donese tako ćemo imati taj plod", kaže Janković. 

Sve poslove porodica Janković obavlja samostalno, a prema riječima Dejana teže bi im bilo bez pomoći sina Filipa. Sa prodajom ne očekuju probleme, kao što ih nisu imali previše ni prošle godine kada su ubrali prvi "ozbiljniji" rod aronije od 450 kilograma

Sadnja kupine


Sadnja kupine se obavlja poslije završenog vegetacionog perioda (početak novembra – do sredine proljeća). Sadnja se može obavljati i tokom zime ako vremenski uslovi dozvoljavaju. Ukoliko se sa sadnjom kasni prijem sadnica će biti slabiji, porast i izdanaka i njegov razvoj usporeniji što se sve odražava na razvoj grma. Uvijek je bolje davati pažnju jesenjoj sadnji. Treba izbjegavati sadnju kada je zemlja suviše suva, suviše vlažna, smrzla ili je temperatura ispod 0°C



Sadnice ne smiju biti dugo izložene suncu ili mrazu jer je korijenov sistem jako osjetljiv. Pripremljene sadnice treba vaditi iz trapa ili iz ambalaže neposredno prije sadnje.
Sadnja se obavlja u dobro pripremljenu i usitnjenu zemlju. Sadnice se prije sadnje pregledaju, ukoliko ima izloljenih i oštećenih žila odrstrane se, a zatim se iste potope u pripremljenu kašastu otopinu vode, svježe goveđe balege i sitne zemlje kako bi se što duže obezbijedilo prisustvo vlage na presjecima i površini žila i potrebna hrana za početno razviće žila.
Sadnja se obavlja ručno. Tehnika sadnje je vrlo jednostavna. Po uklanjanju marketa rupe se kopaju motikom ili ašovom prave veličine da korijen sadnica stane u rupu ili nešto veće, što zavisi o pripremljenosti parcele. Na dno rupe za sadnju ubaciti 50 – 100g kompleksnog mineralnog gnojiva NPK ( 10:12:26) i izmiještati sa zemljištem.
Preko toga rasuti nekoliko grama zemljišnog insekticida ( Galation, Geolin i dr.) u cilju suzbijanja zemljištnih insekata a potom se sadi sadnica na istu dubinu kao što je sadnica bila u rastilištu prije vađenja. korijenov sistem se zrakasto rasporedi po cijeloj rupi, a preko njega se stavlja sloj sitne zemlje do popunjavanja rupe. Poslije zatrpavanja korijena sadnica se blago prodrma kako bi se zemlja oko sadnica slega a zatim rukama blago stisne kako bi se istisnuo vazduh.
Sve sadnice dobro zaliti i oko svake sadnice staviti  50 – 100 g kompleksnog mineralnog gnojiva NPK koje smo dodavali i u rupu za sadnju.  Ukoliko pri pripremi parcele nije unešeno stajsko gnojivo prilikom sadnje se može dodavati 1- 2 kg po sadnici. Stajko gnojivo unosi se u momentu sadnje kada kada je korijen prekriven zemljom, a prije popunjavanja rupe sa zemljom. Poslije stavljanja stajnjaka pokriva se slojem sitne zemlje i lagano sabije rukama. treba voditi računa da se zemlja ne nabija nogama i pretjerano sabije posebno u jesenjoj sadnji, jer može doći do oštećenja pupova a otežano je izbijanje izdanaka iz zemlje. U proljeće prije kretanja vegetacije sadnice skratiti na 2 – 3 pupa. Sadnju je najbolje raditi po tihom i oblačnom vremenu.
Dobrom organizacijom jedan radnik može da posadi 400 – 500 sadnica za jedan radni dan.
Sadnja ne smije biti plitka jer se tada lako osuši , niti se smije saditi preduboko jer je u tom slučaju otežano izbijanje novih izdanaka i usporen prijem.

уторак, 12. јул 2016.

Kozje mlijeko - najzdravije i najsličnije majčinom

Savršeni je saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, jer sadrži specifičnu linolnu kiselinu koja posjeduje antikancerogeno dejstvo, mogu da ga piju i dijabetičari



Kada je reč o mijlečnim proizvodima, kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice. Njegov sastav ima najveću sličnost sa majčinim mlijekom. Očigledno da su to znali i stari narodi, s obzirom na to da su ga preporučivali za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća, kao i protiv tuberkuloze. Kozje mlijeko je savršeni saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija. Takođe, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu da ga piju i dijabetičari.




Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a i 47 odsto više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko. Kalijuma ima 134 posto više, dok je bakar u četvorostrukom većim koncentracijama. Obiluje i mineralima kalcijumom i fosforom koji su važni za čvrstinu kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Na osnovu rezultata istraživanja do kojih su došli, španski naučnici ovo mlijeko preporučuju i osobama koje pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa u krvi. Oni tvrde da upravo kozje mlijeko podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, sastojka gvožđa koji i sadrži ovaj mineral. S druge strane, u mliječnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mleku uopšte nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina posjeduje antikancerogeno dejstvo, zbog čega bi kozje mlijeko trebalo preventivno da se konzumira u odbrani od kancerogenih oboljenja.
A s obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utiče na kvalitet kože, kose, noktiju i nervnog sistema. Kozje mlijeko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji djeluju protivupalno, a istovremeno regulišu poremećenu funkciju creva, takođe zbog manjka laktoze, odnosno mlečnog šećera, koje kravlje mleko sadrži u daleko većim količinama.
Kod odraslih osoba kozje mlijeko može pomoći u sprečavanju pojave visokog krvnog pritiska i ateroskleroze. Zapravo, kalijum predstavlja esencijalni mineral za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkcije srca. 

Jedini problem vezan za kozje mijleko je u tome što, zapravo, ima karakterističan miris i ukus zahvaljujući slobodnim masnim kiselinama koje poseduje. Međutim, pravilnom preradom karakteristične masne kiseline ostaju vezane u gliceridima, što u značajnoj meri smanjuje njegov neobičan ukus.
Da bi duže trajalo, kozje mlijeko može i da se zamrzava, ali zbog ukusa ne duže od pola godine. Jednom odmrznuto treba da se iskoristi u roku od najmanje sedam dana.

Matična mliječ i njene čarobne blagodati

Matična mliječ je mliječno bijele boje, konzistencije vrhnja, kremasta, ljepljiva, specifičnog mirisa i gorkastog okusa. Dolazi u svježem obliku,ali izuzetno je osjetljiva na toplinu, svjetlost, zrak i vlagu pa se mora čuvati u frižideru. Mliječ možemo  čuvati u medu, u alkoholu ili u fermentiranoj medovini.
Zdravi sastojci matične mliječi
Sadrži mnogo vitamina, naročito iz grupe B. To su pantotenska kiselina i biotin, vitamini B5 i B6, zatim vitamini A, C, D, E, enzimi, proteini, mineralne soli, biljni hormoni te nezasićena masna kiselina 10-HDA koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi. 
Kako se konzumira i koje doze su idealne?
Preporučene dnevne doze: od 500 mg do 2 g svježe matične mliječi ili 3 g - 5 g liofilizirane matične mliječi.
Uzima se pod jezik i tu je treba zadržati što duže da se sva otopi i resorbuje u krvotok. Enzimi iz žlijezda slinovnica već u ustima počinju razgradnju šećera. Matičnu mliječ najčešće uzimamo kao 50% otopinu mm u alkoholu ili pomiješanu s medom.
Matična mliječ je u medu najefikasnija te uz propolis i cvijetni prah  što i nije čudno, jer je tu u svom prirodnom okruženju.

Što liječi?
- protiv alergijske astme i bronhitisa
- protiv neplodnosti i policističnih jajnika
- protiv multiple skleroze
- protiv urogenitalnih upala, CIN i HPV
- kod colitisa, povišenog holesterola, za jetru
- za imunitet opšte i kod tumora
- za prostatu
- za klimax i tegobe starenja
- za reumu, aterosklerozu, cirkulaciju

Zaštita voća od mraza presudna za rod

Zahvaljujuci mrazolovcu voćar Mirko Bjelovuk iz Jablanice kod Gradiške ove godine će imati zadovoljavajući prinos.



Očekuje da će od ukupne proizvodnje 70 posto biti kruške i 50 posto jabuke. ,,S obzirom na mraz koji smo imali, uspio sam sačuvati voće, imam štete 30 posto što se tiče kruške" rekao je Mirko Bjelovuk, voćar iz Jablanice. 

U istom selu Jablanica nalazi se i voćnjak Marinka Šljivar koji je mnogo više nastradao od proljetnog mraza. On ove godine ne može sigurno očekivati dobar prinos. ,,Na našem prostoru je sav rod skoro uništen, očekujemo dvije tone kruške samo" kaže  Marinko Šljivar,voćar iz Jablanice.

Iako su prinosi loši ovaj voćar ne odustaje i priprema se za sledecu godinu.On pod zasadom ima 2 hektara jabuke i 2 hektara kruške, a planira i proširivati proizvodnju. Nešto manje zasađenog voća ima Mirko Bjelovuk koji pod stablima ima 1,2 hektara jabuke i 1,1 hektar kruške.

Ovaj voćar očekuje da će ove godine biti niži kriterijumi što se tiče klasa, jer je manjak voća na tržištu. Njegova očekivanja su da će cijena voća biti nešto veća. Međutim on smatra da je sve to neizvjeno, jer sve i dalje zavisi od vremenskih prilika koje ponekad kao i Marinka Šljivara mogu negativno da iznenade.