недеља, 17. јул 2016.

Srbac: Najezda "kukuruzne zlatice"

Na kukuruznim poljima srbačkih ratara alarmantna pojava. Dug sušni period ostavio je velike tragove na ovoj najraširenjenioj poljoprivrednoj kulturi, a istovremeno je kukuruz napala najveća štetočina - „kukuruzna zlatica“!


Uzorni poljoprivrednik Mirko Jejinić iz Inadjola, koji pod kukuruzom ima petnaest hektara, kaže da će šteta biti velika, kako zbog suše tako i od ovog opasnog insekta, koji je na prostore bivše Jugoslavije stigao iz Sjedinjenih Američkih Država l991. godine. Prvi slučajevi u Republici Srpskoj zabilježeni su 2002. godine.
-Pored redovnih ulaganja u ovu proizvodnju, koja nisu mala, morao sam se izložiti i dodatnim troškovima tretiranja protiv ove napasti što će imati mali efekat – kaže Jejinić i dodaje da će prinosi kukuruza zbog suše i „kukuruzne zlatice“ biti prepolovljeni. Bolje neće proći ni ostali srbački ratari, koji se suočavaju sa istim problemom.
Agronom Goran Gajić tvrdi da je u pitanju masovna pojava i da nema sela u kome „kukuruzna zlatica“ nije prisutna. Najviše je ima na parcelama koje su prošle godine bile zahvaćene poplavamna. Može se suzbiti, ali ne i eliminisati, jer je veoma otporna.
-Radi se o izuzetno opasnoj štetočini koja biljku napada u dvije faze, prvo kod razvoja sistema korijena, što čine larve, a potom prilikom odmetanja kukuruza, takozvanog resavanja i vlasanja klipa kukuruza kada stupaju u dejstvo odrasli, krilati insekti – kažu poljoprivredni stručnjaci. Uništavajući korijen, biljka zakržlja ili čak pada, dok uništavanje vlasi ili, kako narod kaže, „brade“ kukuruza, klip postaje manji i sa umanjenim brojem zrna.
Stručnjaci kažu da postoje samo dva načina borbe protiv ove napasti, a to je da prilikom sjetve ratari koriste tretirano sjeme insekticidima i da se obavezno uvede plodored, odnosno da se na zaraženoj parceli bar jednu ili dvije godine sije druga poljoprivredna kultura.
U Odjeljenju za poljoprivredu opštine Srbac svakim danom spisak poljoprivrednika koji su prijavili štete od suše i „kukuruzne zlatice“ postaje sve veći, naročito iz sela Bajinci, Selo Srbac, Kaoci, Vlaknica, Korovi, Povelič, Sitneši, Nožičko, Selište, Martinac i Prijebljezi, gdje je stanje zabrinjavajuće.

Нема коментара:

Постави коментар