недеља, 10. јул 2016.

Kada ne bi bilo pčela, ne bi bilo ni ljudi

Iako za neke ljude pčele predstavljaju samo dosadne insekte koji im zuje oko glave, one imaju jednu od najznačajnijih uloga na čitavoj planeti.

Pčele su direktno zaslužne za većinu hrane koju svakodnevno konzumiramo. Ovi insekti obavljaju zadatak koji je od vitalnog značaja za agrikulturu - oprašivanje. Zapravo, čak trećinu svjetskih zaliha hrane oprašuju pčele.Pčele održavaju biljke i usjeve u životue. Bez njih ljudi ne bi imali  mnogo izbora na jelovniku. Nekoliko primjera  hrane za čiju rasprostranjenost su zaslužne pčele: bademi, jabuke, kasjije, avokado, borovnica, indijski orah, kafa, brusnice, krastavac, patlidžan, grožđe, kivi, mango, orah, breskve, kruške, paprika, jagode, mandarine i lubenice.Konstantno smanjenje broja pčela u svijetu postaje jedan od velikih problema, na koji se mora obratiti pažnja. 

Primjera radi, alarmantan je podatak da je u SAD broj kolonija pčela smanjen za čak 23,2 procenta, i to samo prošle zime. U Sjedinjenim Državama pčele donese ekonomski profit u iznosu od 15 milijardi dolara godišnje, koliko ova zemlja godiše proizvede povrća.Od Drugog svjetskog rata pčele masovno izumiru, a razlog tome je mnogostruko puta uvećano korišćenje pesticida, naročio neonikotinoida, koji ima fatalan uticaj na pčele.


Veliki naučnik Albert Einstein svojedobno je izjavio: "Nestanu li pčele sa planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života." Bez pčela, nema oprašivanja, ne bi bilo plodova, hrane pa ni ljudi. 

Нема коментара:

Постави коментар