уторак, 12. јул 2016.

Kozje mlijeko - najzdravije i najsličnije majčinom

Savršeni je saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, jer sadrži specifičnu linolnu kiselinu koja posjeduje antikancerogeno dejstvo, mogu da ga piju i dijabetičari



Kada je reč o mijlečnim proizvodima, kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice. Njegov sastav ima najveću sličnost sa majčinim mlijekom. Očigledno da su to znali i stari narodi, s obzirom na to da su ga preporučivali za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća, kao i protiv tuberkuloze. Kozje mlijeko je savršeni saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija. Takođe, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu da ga piju i dijabetičari.




Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a i 47 odsto više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko. Kalijuma ima 134 posto više, dok je bakar u četvorostrukom većim koncentracijama. Obiluje i mineralima kalcijumom i fosforom koji su važni za čvrstinu kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Na osnovu rezultata istraživanja do kojih su došli, španski naučnici ovo mlijeko preporučuju i osobama koje pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa u krvi. Oni tvrde da upravo kozje mlijeko podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, sastojka gvožđa koji i sadrži ovaj mineral. S druge strane, u mliječnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mleku uopšte nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina posjeduje antikancerogeno dejstvo, zbog čega bi kozje mlijeko trebalo preventivno da se konzumira u odbrani od kancerogenih oboljenja.
A s obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utiče na kvalitet kože, kose, noktiju i nervnog sistema. Kozje mlijeko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji djeluju protivupalno, a istovremeno regulišu poremećenu funkciju creva, takođe zbog manjka laktoze, odnosno mlečnog šećera, koje kravlje mleko sadrži u daleko većim količinama.
Kod odraslih osoba kozje mlijeko može pomoći u sprečavanju pojave visokog krvnog pritiska i ateroskleroze. Zapravo, kalijum predstavlja esencijalni mineral za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkcije srca. 

Jedini problem vezan za kozje mijleko je u tome što, zapravo, ima karakterističan miris i ukus zahvaljujući slobodnim masnim kiselinama koje poseduje. Međutim, pravilnom preradom karakteristične masne kiseline ostaju vezane u gliceridima, što u značajnoj meri smanjuje njegov neobičan ukus.
Da bi duže trajalo, kozje mlijeko može i da se zamrzava, ali zbog ukusa ne duže od pola godine. Jednom odmrznuto treba da se iskoristi u roku od najmanje sedam dana.

Нема коментара:

Постави коментар