уторак, 12. јул 2016.

Zaštita voća od mraza presudna za rod

Zahvaljujuci mrazolovcu voćar Mirko Bjelovuk iz Jablanice kod Gradiške ove godine će imati zadovoljavajući prinos.



Očekuje da će od ukupne proizvodnje 70 posto biti kruške i 50 posto jabuke. ,,S obzirom na mraz koji smo imali, uspio sam sačuvati voće, imam štete 30 posto što se tiče kruške" rekao je Mirko Bjelovuk, voćar iz Jablanice. 

U istom selu Jablanica nalazi se i voćnjak Marinka Šljivar koji je mnogo više nastradao od proljetnog mraza. On ove godine ne može sigurno očekivati dobar prinos. ,,Na našem prostoru je sav rod skoro uništen, očekujemo dvije tone kruške samo" kaže  Marinko Šljivar,voćar iz Jablanice.

Iako su prinosi loši ovaj voćar ne odustaje i priprema se za sledecu godinu.On pod zasadom ima 2 hektara jabuke i 2 hektara kruške, a planira i proširivati proizvodnju. Nešto manje zasađenog voća ima Mirko Bjelovuk koji pod stablima ima 1,2 hektara jabuke i 1,1 hektar kruške.

Ovaj voćar očekuje da će ove godine biti niži kriterijumi što se tiče klasa, jer je manjak voća na tržištu. Njegova očekivanja su da će cijena voća biti nešto veća. Međutim on smatra da je sve to neizvjeno, jer sve i dalje zavisi od vremenskih prilika koje ponekad kao i Marinka Šljivara mogu negativno da iznenade.

Нема коментара:

Постави коментар