четвртак, 14. јул 2016.

Na području Gradiške 20 farmi ima rješenje za izvoz u EU


Od ukupno 55 farmi mlijeka sa područja Republike Srpske koje su ispunile uslove za proizvodnju sirovog mlijeka namjenjenog izvozu na tržište Evropske unije 20 farmi je sa područja opštine Gradiška što predstavlja veliku razvojnu šansu i priliku za poljoprivredni, odnosno mljekarski sektor naše opštine.
Šef Odsjeka za privredu opštine Gradiška Momčilo Gojković, istakao je da mljekarstvo predstavlja najorganizovaniji dio poljoprivredne proizvodnje opštine Gradiška, jer proizvođači mlijeka, za razliku od većine drugih farmera, nisu suočeni sa problemom plasmana svoje proizvodnje zato što istu plasiraju u „Mlijekoprodukt“ Kozarska Dubica. Gojković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je 20 farmera sa područja naše opštine ispunilo evropske standarde, naglasivši da je cilj lokalne zajednice da i ostali farmeri ispune ove kriterije.
Veterinarski inspektor Opštine Gradiška Dušan Stojčić, istakao je da bi, pored 20 farmi mlijeka koje Rješenjem Ministarstva poljoprirede, šumarstva i vodoprivrede RS ispunjavaju uslove za proizvodnju mlijeka namjenjenog za izvoz u zemlje EU, još 30 farmi u skorijoj budućnosti  moglo zadovoljiti propisane uslove.
Stojčić je podsjetio da je najveći individualni proizvođač mlijeka na području Gradiške, farma Samira Cimirotića iz Dubrava sa dnevnom proizvodnjom od 2.700 litara mlijeka. S ove farme prošle godine, mljekari u Dubici, isporučeno je oko 700. 000 litara mlijeka. Osim ove farme na području gradiške opštine trenutno još dvije farme imaju dnevnu proizvodnju veću od 1.000 litara, to su farma Radomira Tošića iz Elezagića i farma Zinete Hotić iz Žeravice. Stojčić je rekao da pet farmi ima proizvodnju od 500 do 1. 000 litara, a ostale farme dnevno proizvedu od 300 do 500 litara mlijeka.
Mljekara „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice snabdijeva se mlijekom od oko 400 gradiških poljoprivrednih proizvođača koji su u 2015. godini ovoj mljekari isporučili 9 miliona i 300 hiljada litara sirovog mlijeka.
Podsjećamo da je 9. septembra 2015. godine, nakon provođenja niza aktivnosti Savjeta ministara BiH, odnosno Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH kao ključnog tijela koje je garantovalo kvalitet mlijeka koje se izvozi u EU, Bosni i Hercegovini odobren izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.
Inspektori za hranu i veterinarstvo Evropske unije trebalo bi da u periodu od 15 do 24. marta izvrše kontrolu ispunjenosti uslova za plasman mlijeka na tržište EU.

Нема коментара:

Постави коментар