уторак, 12. јул 2016.

Lijevče polje

Zahvaljajući klimi, geologiji, pogodnostima navodnjavanja i kvalitetnom zemljištu, prostor Lijevče polja pruža visok potencijal za organizovanje širokog spektra proizvodnje.

Lijevče polje je ravnica u donjem toku Vrbasa, između rijeke Save na sjeveru, planine Prosare na zapadu, Motajice na istoku i Kozare na jugozapadu. Zemlja je plodna, a klima umjereno kontinentalna. Poljoprivreda je ovdje najzastupljenija grana privrede. Ukupna površina Lijevče polja iznosi 42.416 hektara. Lijevče polje se proteže na području opština Gradiška (pretežan dio) i  Laktaši (manji dio). Sjeverni i sjeveroistočni dio područja zahvata akumulacionu ravan rijeka Save i Vrbasa, sa pritokama, a južni i jugozapadni je brdsko-planinski prostor Potkozarja. U Lijevče polju su smještena dva veća mjesta: Gradiška, Laktaši i veće naselje, Nova Topola.


Širi prostor Lijevče Polja obuhvata opštine: Gradiška, Laktaši i Srbac, dok opština Kozarska Dubica predstavlja njegov prirodan nastavak. Ovaj prostor ima snažan potencijal rasta u agro sektoru, kako u podsektorima meso, mlijeko, voće i povrće, tako i u proizvodnji jagodičastog voća, a takođe u proizvodnji i preradi začinskog i ljekovitog bilja.

S obzirom na to da regija ima dugu tradiciju u poljoprivredi i da ima dovoljno kvalifikovane i motivisane radne snage sasvim je moguće proizvoditi po konkurentnim cijenama. Lokacija je u blizini Univerziteta u Banjaluci, Poljoprivrednog instituta i drugih istraživačkih i obrazovnih institucija, pa stoga omogućuje blisku povezanost između istraživanja, razvoja i primjene.
Posljednjih godina učinjeno je zaista mnogo na povećanju obima poljoprivredne proizvodnje, ali u većini grana još nije dostignut predratni nivo, pogotovu u proizvodnji mesa, koja je bila najveća u Bosni i Hercegovini. Poljoprivredni resursi Lijevče polja i Potkozarja još su nedovoljno iskorišteni. Procjenjuje se da je u 2010. godini od 50.600 hektara poljoprivrednih površina bilo obrađeno oko 95%. Na prostoru Lijevča polja 66.330 hektara površine je obraslo šumom, a prosječna bruto drvna masa iznosi 248.690 metara kubnih.

Lijevče polje predstavlja izvrsnu proizvodnu bazu za inostrana konkurentna tržišta voća, povrća, jagodičastog voća, začinskog, ljekovitog i aromatičnog bilja. Osnovna prirodna bogatstva i privredni resursi Lijevče polja su zemljište, šume i vode.  

Нема коментара:

Постави коментар