уторак, 12. јул 2016.

Matična mliječ i njene čarobne blagodati

Matična mliječ je mliječno bijele boje, konzistencije vrhnja, kremasta, ljepljiva, specifičnog mirisa i gorkastog okusa. Dolazi u svježem obliku,ali izuzetno je osjetljiva na toplinu, svjetlost, zrak i vlagu pa se mora čuvati u frižideru. Mliječ možemo  čuvati u medu, u alkoholu ili u fermentiranoj medovini.
Zdravi sastojci matične mliječi
Sadrži mnogo vitamina, naročito iz grupe B. To su pantotenska kiselina i biotin, vitamini B5 i B6, zatim vitamini A, C, D, E, enzimi, proteini, mineralne soli, biljni hormoni te nezasićena masna kiselina 10-HDA koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi. 
Kako se konzumira i koje doze su idealne?
Preporučene dnevne doze: od 500 mg do 2 g svježe matične mliječi ili 3 g - 5 g liofilizirane matične mliječi.
Uzima se pod jezik i tu je treba zadržati što duže da se sva otopi i resorbuje u krvotok. Enzimi iz žlijezda slinovnica već u ustima počinju razgradnju šećera. Matičnu mliječ najčešće uzimamo kao 50% otopinu mm u alkoholu ili pomiješanu s medom.
Matična mliječ je u medu najefikasnija te uz propolis i cvijetni prah  što i nije čudno, jer je tu u svom prirodnom okruženju.

Što liječi?
- protiv alergijske astme i bronhitisa
- protiv neplodnosti i policističnih jajnika
- protiv multiple skleroze
- protiv urogenitalnih upala, CIN i HPV
- kod colitisa, povišenog holesterola, za jetru
- za imunitet opšte i kod tumora
- za prostatu
- za klimax i tegobe starenja
- za reumu, aterosklerozu, cirkulaciju

Нема коментара:

Постави коментар